BIM – eerste zuivere implementatie

BIM staat voor Building Information Modelling. Men spreekt, denkt en droomt hier al vele jaren over. De mogelijkheid dat een complex gebouw, zoals een zwembad, volledig vanaf de tekentafel met alle betrokken partijen (architecten, leveranciers, aannemers, planners) kan worden ontworpen, ingericht, gepland en uitgevoerd. Onvoorziene uitdagingen worden voorkomen en alle installatiewerkzaamheden verlopen zoals gepland, omdat het gebouw van achter de PC voor iedereen inzichtelijk is. De gebruiker kan er als het ware doorheen lopen. Is er een conflict met bijvoorbeeld een bouwelement zoals pijpen of kabels die door elkaar heen lopen dan kan dit eenvoudig direct worden aangepast in het ontwerp. Bij de objecten staan de namen en communicatiekanalen van de verantwoordelijke ontwerpers.  Met slechts een paar muisklikken kunnen de toeleveranciers in onderling overleg de knelpunten direct oplossen. Het volledige bouwproces vindt al “levensecht” virtueel plaats. Bij de werkelijke bouw resulteert dit in aanzienlijke besparing op kosten, doorlooptijd, CO2 uitstoot, energieverbruik en eventuele “verrassingen” etc.

Veeleisende duurzaamheidscriteria

Tijdens de plannings- en bouwfase was aannemer Pellikaan Bauunternehmen Deutschland GmbH gebonden aan de duurzaamheidscriteria die de Duitse vereniging voor zwembaden (Deutsche Gesellschaft für das Badewesen) speciaal voor het nieuwe zwembad heeft opgesteld. Deze vereniging heeft de kwaliteit van de uitvoering geborgd, gedocumenteerd en uiteindelijk gecertificeerd. Mede door WaterVision als leverancier voor de onderwaterverlichting aan te stellen werd aan die criteria voldaan. Watervision heeft vanuit haar visie om de impact op het milieu te beperken, circulaire economie hoog in het vaandel staan. Dit uit zich onder andere, doordat gecreëerde infrastructuur en behuizingen worden hergebruikt en de levensduur van het zwembad meegaan.

Het nieuwe Blütenbad in Leichlingen

Bij de bouw van het zwembad stonden duurzaamheid en reductie van CO2-uitstoot centraal. Ook bij de exploitatie van het zwembad zijn dit belangrijke onderwerpen. Er wordt gebruik gemaakt van de meest moderne systemen en technische oplossingen die voldoen aan de energie-efficiëntie-eisen voor zwembaden. Denk hierbij o.a. aan optimale isolatiemaatregelen voor de gebouwschil, moderne ventilatie met warmteterugwinning, optimale waterhydraulica, efficiënte pompinstallaties en energiezuinige (onderwater)verlichting. Tevens is het dak bekleed met hoogwaardige zonnepanelen.

Efficiënter en sneller bouwproces

Het bouwproject is als pilotproject volledig met BIM gebouwd. Alle leveranciers konden onderling al afstemmen hoe de leidingen, bekabeling en andere bouwkundige objecten optimaal naast elkaar konden worden geïmplementeerd. Dat resulteerde in een efficiënter en sneller bouwproces en tendertraject. WaterVision heeft als leverancier haar verlichtingsinfrastructuur ook digitaal in 3D verwerkt in het model, waardoor de planning van arbeid en middelen nauw op elkaar konden worden afgestemd en uitdagingen snel getackeld konden worden.

Voortrekkersrol

Bouwonderneming Pellikaan heeft hier een uitstekende voortrekkersrol vervuld, heeft BIM enthousiast gefaciliteerd en ook de leveranciers gemotiveerd om samen te werken. Technische merites is dat de gebruiker precies ziet wat iedereen wanneer doet. Het Blütenbad Leichlingen is niet alleen een van de eerste BIM-implementaties in de zwembadbouw, maar ontvangt ook de eerste certificering van een binnenzwembad volgens de richtlijnen van BIM Level 2 (open BIM).

Het nieuwe zwembad

In het nieuwe, moderne en drempelvrije binnenzwembad ligt een 25 meter lang zwembad met 6 banen, een zijtrap en startblokken. De watertemperatuur is hier 26° Celsius. In het vario-bad maakt een volledig vlakke bodem een ​​flexibele instelling van de waterdiepte van 1,80 m tot 0 m mogelijk, afhankelijk van de behoeften van de gebruikersgroep. Attracties zoals waterspuwers en massagejets zijn geïntegreerd in het 28°C warme zwembad. De verlichting van WaterVision zit 100% vlak in de wand gemonteerd, zodat de beweegbare bodem hier ongehinderd langs kan en bezoekers niet op de lamp kunnen gaan staan. De zwem- en variobaden zijn akoestisch van elkaar gescheiden door een glazen wand. Voor de jongste gasten is er een peuterbad met een wateroppervlakte van ca. 60 m² in verschillende waterdieptes, een peuterglijbaan en een klein indoor spraypark.

©Joanna Kischka, Leichlinger Bäderbetriebs- und Beteiligungs-GmbH

Nieuwsbrief

Eens per maand versturen wij een verzameling van nieuws rondom WaterVision en LED verlichting.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.