Embricana ondergaat een metamorfose

Net over de Nederlands/Duitse grens ligt het plaatsje Emmerich am Rhein, de thuishaven van Embricana Freizeit- und Sport GmbH. Deze zwem en sauna accommodatie bevat een indoor wedstrijdbad van 25 meter met springtoren, een recreatie bad met whirlpool en grotten en een buitenzwembad met extra brede glijbaan.

Forse besparing op (energie)kosten

WaterVision heeft de gehele accommodatie voorzien LED verlichting, voor zowel boven- als onderwater. “Van de verlichting krijg je bij binnenkomst direct een goed gevoel”, vertelt Anke Kawohl – zwembadmanager Embricana. “En ook het ruimtelijk effect dat deze verlichting veroorzaakt is ongekend in vergelijking tot de oude situatie”, vervolgt Kawohl. De nieuwe LED verlichting zorgt voor een forse besparing op energie(kosten) en er werd een mooie subsidie van de overheid binnengehaald. Bovendien zorgt de LED verlichting voor een fantastische sfeer in een vriendelijke ambiance. Hieronder ziet u de metamorfose die het zitgedeelte heeft ondergaan.

 

“Van de verlichting krijg je bij binnenkomst direct een goed gevoel”
Anke Kawohl
Zwembadmanager Embricana

Ieder gewenst effect

Onder water zijn in het wedstrijdbad WV19 ColorWave onderwaterschijnwerpers gebruikt van 160 watt. Deze schijnwerpers worden achter een glasvenster geplaatst en zorgen voor een prachtig verlicht zwembad dat door de kleurenwisselaars het water iedere gewenste kleur kan geven. “Het samenspel met de bovenwaterverlichting maakt de beleving compleet,” zegt mevrouw Kawohl. “De lichtscènes kunnen exact worden afgestemd op het doelgroep.” De CrystalColor5&7 bovenwater LED spots hebben een vermogen van 17 respectievelijk 48 watt en zijn uitgevoerd in de kleur ‘Sunset Noon’ die zorgt voor de juiste beleving op ieder moment van de dag. Om 12 uur ‘s middags (noon) is de kleur van het licht hetzelfde als buiten (5600K). Tegen de avond verandert het licht ongemerkt in de kleur van de ondergaande zon. Deze verlichting blijft gedurende de gehele nacht branden, waardoor het besef van tijd verdwijnt.

De prachtige airbrush wandtekening boven het wedstrijdbad wordt aangelicht met een speciaal samengestelde lichtkleur die er voor zorgt dat de verschillende pigmenten van de wandtekening geaccentueerd worden. “Door deze kleuraccenten aan te brengen is het net alsof de wandtekening uit de muur springt,” vertelt vrouw Kawohl enthousiast.

Het recreatiebad is onderwater uitgerust met LED onderwaterschijnwerpers achter venster van het type WV17. Deze zijn tevens voorzien van kleurenwisselaars en uitgerust met 80 watt vermogen. Aan het plafond zijn de grote lichtbollen (zie onder) vervangen door CrystalColorLED spots die vakkundig gemonteerd en weggewerkt zijn in het balkenplafond. Dit geeft het recreatiegedeelte een serene uitstraling met een mooi ruimtelijk effect.

Het trappenhuis naar de 86 meter lange glijbaan en de opvangbak van de glijbaan zijn ook uitgerust met kleurwisselende CrystalColor LED spots. Dit geeft de glijbaan een speels effect. “De oude glijbaan geniet nu vernieuwde aantrekkingskracht en lijkt door de metamorfose wel een nieuwe attractie”, zegt mevrouw Kawohl.
Klik op de video’s hieronder om de kleurwisseling te zien:

In de badmeester post is een bedienpaneel geïnstalleerd waarmee met duidelijke knoppen de basis functies worden gekozen. De belangrijkste functie is automatisch. Het systeem bepaalt dan zelf op basis van het tijdstip en de dag welke lichtscènes worden geactiveerd. Kiest men wit, dan is dat de schoonmaakverlichting. De scènes 1 t/m 3 zijn in dit geval geprogrammeerd om van de glijbaan een spektakel te maken, voor zowel de jonge kinderen (scène 1) als ook de wilde pubers (scene 3). Voor iedere doelgroep is er een scène. Met één druk op de knop kan de sfeer worden aangepast aan het tijdstip van de dag, de tijd van het jaar, de doelgroep of het thema.

Nieuwsbrief

Eens per maand versturen wij een verzameling van nieuws rondom WaterVision en LED verlichting.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.