WaterVision onderwaterverlichting geplaatst in het Olympisch Zwembad “De Wezenberg”

Sportcentrum “De Wezenberg” is in 2018 volledig gerenoveerd en tijdens de renovatie onder andere voorzien van RGBxW LED onderwaterverlichting. Deze onderwaterverlichting verlicht het volledige wedstrijdbad met de helft van het aantal onderwaterlampen dat voorheen het bad aanlichtte. Met een uitstekend resultaat als gevolg.

Heropening Olympisch zwembad

In de eerste helft van 2018 was “de Wezenberg” gesloten voor publiek vanwege een grondige renovatie. In het weekend van 15 en 16 december 2018 is het Olympisch zwembad door middel van een groot feest geopend waarbij veel prominenten van de stad Antwerpen, de pers, reguliere en vaste badgasten, aanwezig waren. Tijdens de renovatiewerken is de betegeling van de kuip vernieuwd, zijn de waterbehandelingsinstallatie en de luchtgroepen aangepakt, de kleedkamers werden gemoderniseerd en uitgerust met hedendaags comfort. Ook kreeg de entree een facelift. Daarnaast is er nieuwe onder- en bovenwater LED-verlichting geplaatst en zijn er zonnepanelen geïnstalleerd. “Deze maatregelen garanderen ons ieder jaar forse energiebesparingen,” aldus Tom Schippers coördinator sportinfrastructuur van de gemeente Antwerpen.

Soepel samenspel

De LED onderwaterverlichting is ingetekend door Bladt ir & Verstraeten arch multiprofessioneel architectenbureau bv ovv bvba, geleverd door WaterVision en geïnstalleerd door Algemene bouwonderneming Verboven – Reynders N.V.. “Het samenspel tussen architect, WaterVision en de firma Verboven-Reynders verliep heel soepel tijdens het gehele proces,” zegt de heer Fancello, Werfleider van Verboven – Reynders. “We hebben de inbouw van de verlichting in de betonwanden en het tegelwerk zelf uitgevoerd en dat ging zeer gemakkelijk en vlot.” Het Olympisch zwembad wordt verlicht door middel van 18 stuks 80 watt LED onderwaterschijnwerpers van het type WV15 die kleurwisseling mogelijk maakt. Deze WaterVision RGBxW LED onderwaterlampen zijn uiterst krachtig en kunnen geheel worden afgestemd op het type activiteit dat op dat moment plaatsvindt. Met één druk op de knop van de ColorComposer verandert de setting van functionele wedstrijdzwembadverlichting in sfeervolle feestverlichting en andersom.

"Voorheen werd het zwembad verlicht met 36 metaaldamplampen achter venster. Nu wordt het bad slechts met de helft van het aantal lampen verlicht met een uitstekend resultaat"
Tim van den Bulck
Zwembadmanager "De Wezenberg"

De RGBxW kleurenverlichting

WaterVision maakt gebruik van state-of-the-art LED engines en is in staat om iedere kleur van de regenboog samen te stellen. Of dat nog niet genoeg is heeft WaterVision een techniek ontwikkeld die er voor zorgt dat de kleuren ontzettend intens, helder, effectief en efficiënt zijn. Bij deze techniek wordt er naast de reguliere Rode(R), Groene(G) en Blauwe(B) kanalen een Wit(W)-kanaal en een “x”-kanaal toegevoegd. Het W-kanaal zorgt er simpelweg voor dat er extra wit wordt toegevoegd aan de kleurensamenstelling. Dit zorgt voor een helderder en krachtiger beeld. Het x-kanaal zorgt ervoor dat het lichtbeeld optimaal versterkt wordt door extra ‘tussenkleuren’ toe te voegen. Hierdoor worden kleuren uitstekend weergegeven onder water.

Over de Wezenberg in Antwerpen

‘De Wezenberg’ is gelegen aan de Singel in Antwerpen. De Wezenberg is een Olympisch zwemcentrum bestaande uit een zwembad met olympische afmetingen, een olympisch trainingszwembad (de Wezenberg 2) en een instructie zwembad. De totale oppervlakte is 7500 m² en bevat 800 zitplaatsen. Door de jaren heen heeft het sportcentrum diverse renovaties ondergaan, waarbij de laatste eind 2018 is afgerond.

Nieuwsbrief

Eens per maand versturen wij een verzameling van nieuws rondom WaterVision en LED verlichting.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.